Programma

Tijdens Free Future College kunt u vanaf 19.00 uur in de foyer van de Lindenberg terecht voor diverse leuke activiteiten. Zo kunt u een make over ondergaan bij Miss Valentina, luisteren naar prachtige Spoken word teksten in de Vrijheidstelefooncentrale, op de foto in de Free Future Photobooth, karaoken in de karaoke ballenbakcaravan en nog veel meer. 

Maandag 26.09: Özcan Akyol – Joris Gerritsen

Pers als 4e macht

Maandag 26.09: Özcan Akyol – Joris Gerritsen

Pers als 4e macht

Dinsdag 27.09: Lale Gül – Ronit Palache

Van God Los

Dinsdag 27.09: Lale Gül – Ronit Palache

Van God Los

Woensdag 28.09: Splinter Chabot, met o.a. Hans Verhoeven, Cinan Can, Clem Bongers, Kim Wienholts, Niels Spierings, Morgan Smeeman en Marcella/Marcel Stoks

De (on)vrijheden van ons regenboogland

Woensdag 28.09: Splinter Chabot & Diverse gasten

De (on)vrijheden van ons regenboogland

Donderdag 29.09: Evgeniy Levchenko

Vrijheidscollege

Donderdag 29.09: Evgeniy Levchenko

Vrijheidscollege

Özcan Akyol – Joris Gerritsen

Pers als 4e macht

Tijdens Free Future College stellen Özcan Akyol (schrijver, columnist, radio- en televisiepresentator) en Joris Gerritsen (hoofdredacteur van De Gelderlander) actuele vragen over onder de pers als 4e macht. De uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht. De Trias Politica kent deze drie organen die elkaars functioneren bewaken. Maar hoe zit het met de media? We bezien de toenemende druk op de vrije journalistiek: weten we onze persvrijheid te behouden of kan je als journalist of columnist je werk eigenlijk niet meer doen met alle bedreigingen waar je zelf en jouw omgeving mee te kampen heeft. En hoe zit het met fake news, social media en de publieke opinie? Is dat een zegen of een ramp voor de journalistiek? De pers is factchecker en bericht daarover. De onderzoekende journalist gaat zelfs een stapje verder en controleert het handelen en wandelen van organisaties en instellingen die een onderdeel van onze maatschappij zijn. Tegelijkertijd voorziet de media ons ook van nieuws, en is zij in zekere mate bepalend in hoe wij het nieuws voorgeschoteld krijgen, en welk nieuws gebracht wordt. In ieder land waar de democratie wankelt, is de vrije pers de eerste die de beïnvloeding voelt en restricties krijgt opgelegd. Belangrijke functies in een democratie dus. We stellen vragen over onder andere de macht van geld in de nieuwsgaring: zijn bijvoorbeeld koppen boven een artikel belangrijker dan de inhoud van het artikel zelf? Blijft onze “4e macht” wel bestaan in haar huidige rol?

Lindenberg Nijmegen
Maandag 26 september
Aanvang 20:00

Lindenberg Nijmegen
Dinsdag 27 september
Aanvang 20:00

Lale Gül – Ronit Palache

Van God Los

Als je leven onlosmakelijk verbonden lijkt met religie, hoe maak je je daar dan toch van los? Hoe is het om als kind naar bed te gaan met het idee dat God al heeft bepaald of jij naar de hel of de hemel gaat. Hoe is het om afscheid te moeten nemen van familie en dierbaren, alleen maar om jezelf te kunnen zijn. Om op te groeien met het idee dat liefde van je ouders misschien voorwaardelijk is. En hoe bouw je een nieuw leven, een nieuwe identiteit op in een wereld die zo anders is dan die waar je in opgroeide?

Van God Los wordt een podcast in documentaire vorm en gaat over een – vaak onzichtbare – vrijheidsstrijd die zich afspeelt achter Nederlandse voordeuren. Het initiële idee is om diverse verhalen van geloofsverlaters te vertellen aan de hand van een interviewreeks. Van God Los wordt een podcast met persoonlijke verhalen, maar ook met parallelen, verbanden, een blik op het grotere plaatje van geloofsverlaters in de Nederlandse samenleving en ruimte voor eventuele input van experts.

Lale Gül verkocht afgelopen 1,5jaar bijna 300.000 exemplaren van haar boek “Ik ga leven”

Ronit heeft een Joodse achtergrond en doet promotie onderzoek naar geloofsverlaters en Lale is met haar islamitische achtergrond en het breken daarmee een ervaren geloofsverlater.

Splinter Chabot & Gasten

De (on)vrijheden van ons regenboogland

Splinter Chabot presenteert een talkshow met het thema LHBTI+ en vrijheid. Tijdens de show ontvangt Splinter diverse gasten met ieder een verhaal over vrijheid. Splinter onderzoekt onder andere de vrijheidsbeleving tussen generaties, bedreigde vrijheid in Europa en in Nederland, hoe bondgenootschap LHBTI+ vrijheid bevordert, wat de wachtlijsten in de Transzorg doen met de vrijheidsbeleving en hoe vrij een Dragqueen zich voelt wanneer de showlichten aan gaan.

Het programma ziet er als volgt uit:

  1. Bedreigde vrijheid | vrijheid door bondgenootschap.Hans Verhoeven (Voorzitter Zero Flags Project) en Sinan Can (Documentairemaker en LHBTI+ bondgenoot)
  2. De tijdlijn van Vrijheid.
    Clem Bongers (leven lang actief in de LHBTI+ beweging en winnaar van de Mister Senior Pride verkiezing 2019) en Kim Wienholts (Jongerenredactie Roze Woensdag Jong! & GSA Nsg Groenewoud)
  1. Vrijheidsbeleving Seksueel diversen versus genderdiversen
    Niels Spierings (Universitair hoofddocent Sociologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen), Morgan Smeeman (transpersoon en docent Engels). 
  1. Drag en vrijheid
    Marcella / Marcel Stoks.

Lindenberg Nijmegen
Woensdag 28 september
Aanvang 20:00

Lindenberg Nijmegen
Donderdag 29 september
Aanvang 20:00

Evgeniy Levchenko

Vrijheidscollege

De van origine Oekraïense Evgeniy Levchenko spreekt tijdens het Vrijheidscollege over de oorlog in zijn geboorteland. De oorlog in Oekraïne is voor Evgeniy Levchenko extra pijnlijk om naar te kijken. Het raakt zijn vrienden, familie en hemzelf direct. Diverse familie en zijn vrienden zijn gevlucht voor de Russen. Hoe ziet hij de toekomst?

Levchenko deelt wat vrijheid voor hem betekent, als Oekraïense Nederlander, en hoe we er zuinig op moeten zijn.

Evgeniy Levchenko is een Nederlands voormalig profvoetballer en speelde het grootste deel van zijn carrière bij Nederlandse clubs.