Programma

Maandag 09.10: Doortje Smithuijsen

Digitaal verslaafd?

Maandag 09.10: Doortje Smithuijsen

Digitaal verslaafd?

Dinsdag 10.10: Lammert Kamphuis

Verslaafd aan ons gelijk

Dinsdag 10.10: Lammert Kamphuis

Verslaafd aan ons gelijk

Woensdag 11.10: Beatrice de Graaf

Geschiedenis: eerste hulp bij ongelukken

Woensdag 11.10: Beatrice de Graaf

Geschiedenis: eerste hulp bij ongelukken

Donderdag 12.10: Ties Dams

Xi's China: Hoe wil China de wereld naar zijn hand zetten?

Donderdag 12.10:
Ties Dams

Xi's China: Hoe wil China de wereld naar zijn hand zetten?

Doortje Smithuijsen

Digitaal Verslaafd?

Een avond over ons digitale gedrag

Vrijwel iedereen kijkt meer naar schermen dan hij of zij zou willen; niemand kan nog zonder smartphone. Van Twitter tot appen, van stappenteller tot Instagram – alles wat we online doen lijkt een sterk aantrekkende werking op ons te hebben. Doortje Smithuijsen schreef het boek Iedereen Verslaafd waarvoor ze psychologen, game-, porno- en Instagramverslaafden interviewden, maar ook mensen die niet zonder hun Strava of datingapps kunnen.

Daarnaast kijkt ze kritisch naar zichzelf en haar eigen omgeving: in hoeverre verschilt onze digitale afhankelijkheid van die van ‘echte’ verslaafden? Waar ligt de grens tussen ‘normaal’ online gedrag en een online obsessie? Tijdens deze avond geeft ze een scherpe analyse van de gevolgen van digitalisering, maar ook een kritische duiding van de huidige tijd.

Doortje Smithuijsen is filosoof, documentairemaker en schrijver. Ze heeft een tweewekelijkse column in Trouw over digitale dilemma’s. Voor de VPRO maakte ze de documentaires Mijn dochter de vlogger en Volg je me nog? en Sociaal Tribunaal. Haar eerste boek Gouden Bergen, portret van de digitale generatie, stond op de shortlist van de Brusseprijs 2021.

Lindenberg Nijmegen
Maandag 09 oktober
Aanvang 19.30

Lindenberg Nijmegen
Dinsdag 10 oktober
Aanvang 19.30

Lammert Kamphuis

Verslaafd aan ons gelijk

Filosofie als praktisch medicijn tegen polarisatie

Geen dag gaat voorbij of de talkshows en opiniepagina’s hebben het over polarisatie. Niemand wil het… maar wat als de ander toch echt verkeerde opvattingen heeft? Stad tegenover platteland, woke en alt-right, wappies versus schapen. Hoe kunnen we als individu en samenleving verbinding maken met andersdenkenden?

Filosoof Lammert Kamphuis groeide op in een wereld van wij en zij, waarheid en leugen, wit en zwart. Tot zijn verbazing ziet hij dat de samenleving steeds meer gaat lijken op de fundamentalistische kerk waaruit hij zich bevrijdde. In Verslaafd aan ons eigen gelijk  maakt Lammert duidelijk waarom de mens van nature zo makkelijk vastroest in zijn eigen gelijk. En vooral: hoe 2500 jaar filosofiegeschiedenis ons daarvan kan bevrijden.

Met behulp van praktische tips en oefeningen laat hij zien hoe we onze geest kunnen trainen om leniger te worden. De samenleving als geheel, maar ook organisaties en relaties schreeuwen om deze vaardigheid. Lang leve perspectivistische lenigheid!

Beatrice de Graaf

Geschiedenis: eerste hulp bij ongelukken

Historica Beatrice de Graaf leidt ons uit de huidige crisis

Van de Oekraïne-oorlog en de pandemie tot onze eigen woon- en stikstofcrisis, de grote uitdagingen van onze tijd maken ons onzeker en verlammen politici. Maar hoe deden we dit vroeger? Toen waren er ook epidemieën, vluchtelingencrises en natuurrampen, maar dan zonder vaccins, veiligheidsregio’s of deltawerken.

In dit theatercollege laat Beatrice de Graaf zien hoe eerdere samenlevingen grote problemen overwonnen. Juist in tijden waarin alles redeloos, radeloos en reddeloos lijkt, ontstaan nieuwe ideeën en baanbrekende innovaties. In een avontuurlijke tocht langs grote crises vanaf Napoleon tot nu laat De Graaf zien hoe onbekende geschiedenissen ons kunnen inspireren tot grootse daden en geloof in de toekomst.

Waarmee kwam Nederland de cholerapandemie te boven? Hoe konden uitzichtloze oorlogen leiden tot lange perioden van vrede? En waarom zijn we door eerdere overstromingen nu beter beschermd? In deze avond vol pakkende verhalen en kleurrijke voorbeelden toont De Graaf welke geschiedenislessen onze eerste hulp bij ongelukken kunnen zijn.

Lindenberg Nijmegen
Woensdag 11 oktober
Aanvang 19.30

Lindenberg Nijmegen
Donderdag 12 oktober
Aanvang 19.30

Ties Dams

Xi's China

Hoe wil China de wereld naar zijn hand zetten?

Niemand kan meer om China heen. Van corona tot wereldhandel: wat er in China gebeurt, heeft diepe impact op ons leven. En de nieuwe supermacht boezemt meer en meer angst in nu onze afhankelijkheid van ‘de fabriek van de wereld’ steeds duidelijker wordt. Hoe wil China de wereld naar zijn hand zetten met die groeiende macht?

Het antwoord op die vraag weet slechts één man: Xi Jinping. Zijn wil is letterlijk wet in de tweede economie van de wereld. In Xi’s China duikt China-expert Ties Dams in het denken van Xi en analyseert hij scherp hoe het land onder Xi’s leiding verandert. Kan de sterke leider zijn grote ambities waar maken? Of brengen zijn coronapolitiek en de onzekere economie zijn macht in gevaar?

Met de oorlog in Oekraïne in gedachte lijkt een aanval op Taiwan tot een ongekend wereldconflict te leiden. Hoe hard wil Xi het spel om het eiland spelen? En wat zijn de gevolgen voor ons in Europa nu China haar macht steeds meer laat gelden op het wereldtoneel? In een pakkend verhaal met mooie beelden vertelt Ties Dams alles wat je moet weten over de nieuwe Chinese keizer.

Ties Dams is onderzoeker bij Clingendael en auteur van De nieuwe keizer: Xi Jinping, de machtigste man van China.